måndag 9 februari 2009

Intervju med Lars-Åke Lagrell

Svenska Fotbollförbundet grundades 1904. Förbundets uppgift är att gagna och administrera fotbollen i Sverige samt att representera svensk fotboll utomlands.

Fotbollsskribenterna är därför otroligt glada över att få en pratstund med ordförande för Svenska Fotbollförbundet, Lars-Åke Lagrell.

Hej Lars-Åke! Kul att du har tid för en pratstund med oss. Hur är läget så här på försäsongen.

Hej! Jodå det är bra, men en längtan efter att fotbollen ska sätta igång ordentligt finns.

Vi som är fotbollsintresserade vet att du är ordförande för fotbollförbundet, men vad gör du mer konkret? Hur ser en ”normal” arbetsdag ut?

Det är ingen anställning att vara ordförande, utan rätt och slätt mitt stora intresse. Och nu har jag rensat min uppdragslista så att jag bara har fotbollsuppdrag. Svenska Fotbollförbundet och sedan ett uppdrag i vardera FIFA och UEFA.

Min roll i Sv FF är att leda Förbundsstyrelsens arbete (där vi förhoppningsvis bereder och fattar beslut i de flesta frågor som berör svensk fotboll). Vidare ska jag vara förbundets talesman.


Svensk klubbfotboll väger lätt när den kommer ut i Europa. Vi är ett litet land och kan inte producera fram lika många talanger som t.ex. Spanien. Hur tycker du fotbollen i Sverige ska utvecklas för att bli ännu bättre?

Jag anser inte att det finns någon enkel väg, men vårt traditionella arbetssätt med ungdomsarbete håller. Och det är dessutom den enda hållbara väg för svensk fotboll. Tycker också att vi under 2008 fick tillbaka en satsning på egna ungdomar i ganska många föreningar.

Jag blev glad när jag såg vårt ”vinter-landslag” (det som hade betecknats som vårt sämsta någonsin) slå Mexico och sättet på vilket de gjorde det.


Svenska tränare fokuserar generellt ganska mycket på kondition och fysik i träningsupplägget. Fysik och kondition är trots allt en färskvara som kan tränas upp lättare än de tekniska egenskaperna. Vad anser du, borde fokusering ligga ännu mer på teknik och bollkontroll än vad den gör nu?

I det talangprojekt som pågår - och i vilket vi har under fyra år har lagt hela VM-överskottet 2006 - ingår att utveckla spelarna på alla sätt. Inte minst tekniskt.

Sedan får du inte glömma att du nu talar om en idrott som är global – den enda idrotten i världen faktiskt – och där de bästa spelarna i hela världen numera flyttar till de bästa föreningarna i Europa och det är framförallt dessa klubbar som du kan följa i alla TV-kanaler. Detta är en ny situation som vi har att leva med. Det är med andra ord betydligt svårare att numera bli sportsligt framgångsrik.


Svensk damfotbolls framgångar i de större mästerskapen har inte varit så lysande på senare tid. En förklaring kan vara den pågående generationsväxlingen. Men vad krävs för att damerna ska kunna hävda sig mot nationer som USA och Tyskland igen och finns resurserna?

Det finns de som anser att vi har världens bästa liga och den positionen kommer självfallet att bli allt svårare att försvara när numera damfotboll spelas i över 150 av FIFA:s 208 medlemsländer.

Vårt damlandslag ligger enligt min bedömning i skiktet 3-6 bland världens damlandslag. Vi har en ny spelargeneration under utveckling så jag har förhoppningar om framgång och jag anser att vi mycket väl kan få en fullträff i någon av de kommande slutspelen. Men vi får inte alltid framgångar.

Inför kommande allsvenska säsong, kommer förbundet att införa några nya regler avseende pyroteknik, inkastade föremål på planen m.m.

Våra tävlingsbestämmelser fastställs av Representantskapet, det vill säga av hela den svenska fotbollen. Pyroteknik är inte tillåten och skälet är säkerhetsmässiga.
Resten är en lagstiftningsfråga.

Lars Lagerbäck har tagit Sverige till fler mästerskapsslutspel under sina år som förbundskapten och gjort det bra. Ser du någon/några potentiella efterträdare, den dag Lars tackar för sig, som kan fortsätta utveckla landslaget?

Jadå, det finns flera tänkbara kandidater, men först ska Lasse jobba färdigt i lugn och ro. Och jag har ingen aning om när Lasse tackar för sig. Sannolikt beror det väldigt mycket på de sportsliga resultaten 2009.


Vi går mot en trend där allt fler fotbollsklubbar bolagiseras och därmed styrs som vilket bolag som helst. Fotboll uppstod ursprungligen som en amatörsport och står idag långt ifrån dessa värden. Finns det en risk att fotbollen på sikt kommer att förlora sin folkliga karaktär?

Fotbollens klubbar använder naturligtvis samma styrmedel som vilket bolag som helst med samma omsättning, men jag förstår frågan.

Jag ser ingen koppling mellan utvecklingen av våra föreningar och risken för att förlora sin folkliga förankring. Däremot kommer fotbollen alltid att ha många frågor att jobba med för att behålla sin ställning och dessa frågor kommer att vara olika från tillfälle till tillfälle.

Om det skulle finns det samband så borde den folkliga förankringen i England vara borta.


UEFA presidenten Michel Platini uttalade sig nyligen om Manchester Citys gigantiska bud på Milans Kaká. Han anser att det är orättvist att förmögna ägare tillåts investera obegränsat med pengar i sina klubbar. Dessutom föreslår han lönetak samt att klubbarna inte tillåts göra av med mer pengar än vad deras verksamhet frambringar. Vad är din kommentar till detta?

Jag håller med Michel Platini om att vi har ett problem med de stora ersättningarna till spelarna. En del av dessa pengar borde användas för att utveckla talangerna. Men det där är lättare sagt än gjort.

Om Michel hittar ett system för att reglera och kontrollera penningströmmarna så har han gjort en stor insats. Jag tror dock inte att det går att förhindra någon att satsa egna pengar på något som vederbörande är intresserad av.

Slutligen, i Fotbollsgalan som gick av stapeln för en tid sedan fick vi alla se dig lite otippat som actionhjälte i ett inslag. Fotbollsskribenterna tycker det är befriande att se en ordförande som kan bjuda på sig själv. Är du lite av en spexare, alltså att t.ex. Lagerbäck får passa sig ibland?

Nja, jag kanske också får passa mig så det inte blir för ofta. Men om vi arrangerar en Fotbollsgala och andra tycker att något inslag med min medverkan skulle vara kul och trevligt för programmet så är min allmänna uppfattning att jag ska försöka ställa upp. Men, som sagt, jag får nog passa mig också. På en häst i en reklamfilm, Blåsningen (av Benno Magnusson), sången till Zlatan och så nu Batman.


Fotbollsskribenterna säger tusen tack till Lars-Åke för att han tog sig tid att ställa upp på en intervju. Vi önskar Lars-Åke lycka till i sina framtida uppdrag för Svensk Fotboll!

2 kommentarer:

  1. Bra innehåll, och när är det Zlatans tur? :-)

    //Carlos

    SvaraRadera
  2. intressant blogg.. Har oxå en blogg här på blogspot om HIF, vad sägs om att bli länkvänner? Hör av er..

    SvaraRadera