måndag 6 april 2009

Fotbollshuliganism

Äntligen premiär för Allsvenskan! Efter all längtan har återigen Allsvenskan startat. Alla fotbollsälskare stora som små har längtat efter denna helg. Det är fest på landets arenor och båda julgranar samt kategori C-supportrar är på tårna igen. Nu kommer det inte att dröja många veckor innan kvällstidningarna har helsidor om lagens firmor. Men hur har då denna underground kultur uppstått?

I boken ”Från Gentleman till Huligan?” skrivs det om en grupp forskare i staden Leicester i England. Enligt deras undersökningar var det redan innan andra världskriget bråk i publiken. Fortsättningsvis hävdar de att huliganismen ska ses utifrån ett perspektiv från de lägre skikten i arbetarklassen. I dessa skikt finns ett slags ideal för män att vara aggressivt maskulina. En annan grupp av forskare som gick under namnet Cultural Studies ansåg att huliganismen gav uttryck för en slags bevaring av läktarkulturens traditionella arbetsklassvärderingar. De tyckte att fansen praktiserade en typ av subkulturellt motstånd gentemot den kommersialisering och förborgande som medförde att fotbollsklubbarna förlorade karaktären som en slags ”deltagande demokratier”. Min personliga uppfattning är att huliganismen uppstod i arbetarklassen. Den uppstod inte i de övre skikten, utan i de lägsta. Arbetarklassen har alltid gett uttryck för en slags brutalt ärlig ”ordning och reda” livsstil. Ordspråket ”öga för öga, tand för tand” stämmer enligt mig överens med arbetarklassens filosofi. Samtidigt är synen att männen i arbetarklassen inte ska vara rädda för att ”hugga” i när det behövs. De ska vara stabila och inte backa undan när det osar hett, utan helt enkelt vara en ”karla karl”.

Om man ska tolka huliganism som ett begrepp och i det här sammanhanget inom fotboll, torde tolkningen bli något i stil med fotbollsvåld (extensiv tolkning, allt våld i samband med fotboll). Vid en sådan tolkning torde Lennart K Perssons syn bli tillämplig. Nämligen att fotbollshuliganismen uppstod i Sverige 1969 när polis konfronterade glada supportrar som invaderat planen med tumult som resultat. Vid en mer nutida tolkning av huliganism, borde det låta något i stil med rivaliserade fotbollssupportrar som våldför sig på varandra. Här anser jag att den moderna fotbollshuliganismen uppstod i och med Black Armys hårdföra del (senare blev Firman Boys) började ställa till med bråk i samband med fotbollsmatcher.

Jag tror inte att firmakulturen är på sin topp, utan den kommer att växa sig starkare. Med tanke på dagens alla medier och lättillgängligheten att nå ut med information kan firmorna marknadsföra sig enklare. Samtidigt har samhällsklimatet blivit hårdare i landet och våld har blivit allt mer vanligare. Detta är faktorer som medverkar till att firmakulturen inte hämmas. Nyrekryteringen kommer att fortsätta att fylla på med folk underifrån. Just rekryteringen av unga killar i tidiga tonåren är det mest effektiva, sett ur firmornas perspektiv, för att säkra framtiden. När man läser Höglunds bok ”En av grabbarna” får man intrycket av att gemenskapen och gängtillhörigheten är det som lockar yngre killar att gå med i firmorna. Just gemenskapen och att tillhöra ett gäng är ett bra lockbete för unga killar som söker efter spänning och uppskattning. Detta bekräftas dessutom även av Patrik Asplund i boken ”Från Gentleman till Huligan?”.

Fotbollshuliganismen kommer att fortsätta att existera enligt mig. Det är faktiskt en del av fotbollen nuförtiden. En klar majoritet anser att det är en betungande del av fotbollen och vill få bort den. Men så länge det finns killar som lockas av livsstilen som en ”causual”, kommer den svenska poliskåren att får vänja sig vid att mobilisera vid derbydags i storstäderna samt även rycka ut efter och innan matcher för att förhindra sammandrabbningarna.

//David

1 kommentar:

  1. Du låter lite imponerad av dessa "arbetarklassens kämpar"... har dom inte bra sitt ursprung ur missförstådda osäkra idioter?

    SvaraRadera