måndag 26 januari 2009

Fotboll men ändå inte..

Januari månad och det innebär för fotbollsklubbarna i Torsås kommun att det återigen är dags att göra upp om titeln som bästa lag i inomhusfotboll. Det scenario jag såg framför mig var: en fotboll, fem utespelare inklusive målvakt på var sin planhalva i utgångsposition, några oroliga tränare som helst hade velat slippa skiten på grund av skaderisken, en förvirrad Julle som domare samt ett gäng halvgalna lagledare där minst en blir utvisad. Ja, ungefär så är det väl som det brukar se ut. Men icke denna gång! Vart var Julle, hade han förhinder eller lagt pipan på hyllan? Inte heller blev någon lagledare utvisad, märkligt…någonting har hänt eller?

Inomhusfotboll kontra utomhusfotboll. Två mycket olika strukturer av hur fotboll kan utövas. Grundtanken att bollen ska in mellan två stolpar och en ribba hos motståndaren kvarstår dock, annars är inte mycket likt. Inomhusfotboll kan vara förbannat trevligt att se på samtidigt som det kan vara förbannat tråkigt. I helgen var det mest tråkigt och det berodde inte på att BAIF slutade fyra. I ärlighetens namn var fotbollen i årets mästerskap ganska dålig.

Jaha, tänker ni som var där och tyckte det var jätteskoj och inte alls håller med mig. Kamp, svett, motlägg, tacklingar, mindre slagsmål och en massa mål, vad begär du David egentligen? Vad jag begär är att slippa se traditionellt utomhusspel applicerat på en inomhusplan.

När det gäller inomhusfotboll som ska utövas på en handbollsplan kan vi alla vara överens om att ytorna är avsevärt mindre jämfört med en utomhusplan. Jag tycker då att kämpa, springa, långboll inte är det mest lämpade spelsättet, utan tror att ett mer vägvinnande spelsätt vore ett tekniskt kortpassningsspel med stor rörelse. När jag då satt och kollade på matcherna i helgen blev det så påtagligt att bristen på teknik var frånvarande (undantag finns dock). Varför är det så? Jag vill bestämt hävda att detta inte är något unikt för fotbollsspelare i Torsås kommun, utan något som är karakteristisk för hela landet. Jag tycker därför det är berättigat att ställa frågan varför svenska fotbollsspelare ligger ljusår ifrån t.ex. spanska fotbollsspelare teknikmässigt.

När svenska lag ska spela kval till europeiska cuper är det nästan samma visa varje år. De klarar det inte, de förlorar. Ett exempel: Elfsborg mötte Valencia för något år sedan. Jag tror inte Valencias spelare hade bättre grundkondition än Boråsarna eller i genomsnitt sprang fortare. Skillnaden var enligt mig tekniken. Att kunna ta emot en svår passning, behandla den för att sedan leverera bollen vidare till en lagkamrat som inte fumlar bort den till inkast är en fördel i fotboll. Jag tror inte spanjorer har några speciella gener som medför att de föds med briljant teknik, utan det är något som de tränar upp redan som knattar. När de sedan börjar träna fokuseras det mer på teknik än på konditionsträning och styrka som är mycket enklare att träna upp än teknik. Detta borde vi i Sverige ta fasta på. Varför inte ta bort ett styrka/konditionspass under vinterträningen och nöta teknik istället. Eller vänta med att börja spela elvamanna tills spelarna är lite äldre. Jag tror det skulle vara bra att senarelägga elvamannaspel med två år. För tillfället är det lite komiskt att se när barnen precis börjat spela elvamanna. Planen är gigantisk och de små liven springer livet ur sig för att komma från ena kortsidan till den andra. Vad blir det för slags fotboll, vad tjänas på det? Ja, för teknikövningar är kanske inte det första en tränare tänker på då eller?

Kan det vara så enkelt att det är de brittiska influenserna som kom in under 70-talet både medvetet och omedvetet satte sin prägel på svensk fotboll? Jag tror faktiskt det kan ligga lite sanning i det. En annan fråga som dyker upp är hurdan fotboll vi egentligen vill spela i Sverige?

Jag kommer med all säkerhet återkomma till detta intressanta ämne längre fram under året. Slutligen så får ni gärna kommentera om jag är helt ute och cyklar eller om ni anser att det finns en poäng i det jag skriver.

Stort grattis till Gullabo/Gullaboås som vann i år. Ni är värdiga mästare. Henke Bertilsson som bästa målskytt kändes inte heller oväntat. Inte helt enkelt att ta bollen från den killen när han sträcker ut armen.

//David

4 kommentarer:

  1. Det här gillar jag! inställning till inomhusturneringar och teknik träning i stort. har nog egentligen mer att säga om detta än jag tänker säga här...

    SvaraRadera
  2. Våga öppna dig nu Mazze! Våga!

    SvaraRadera
  3. Vilken fotboll vill man egentligen spela i Sverige? Jag tror vi överlag vill spela en vacker fotboll med få tillslag, mycket rörelse utan boll och komma till mycket avslutslägen. Men verkligheten är en annan. Vi spelar en rak och enkel fotboll där kollektivet alltid eller i alla fall oftast går före individen.

    Det är viktigare med bra kondition än bra teknik, det är en inställning som de flesta svenska tränare har. Kanske för att det är lättare att träna upp eller för att vi, som du skrev, influerats av den brittiska stilen genom Tipsextra-sändningarna under 70-, 80- och 90-talet.

    Kanske kan vi komma att märka en förändring inom kort, där spelskicklighet och teknik sätts i första hand. Den spanska fotbollen är på uppgång med bl.a. ett färskt EM-guld och numera visas deras La Liga varje vecka i den svenska televisionen. Väldigt många unga spelare, och även tränare, attraheras och influeras av den stilen, den tekniska fotbollen.

    Det är A och O att börja nöta in tekniken och bollkänslan i tidiga år. Kör mycket övningar som liknar matchsituationer där bollen alltid ingår i övningarna. Att kunna ta ner och behandla en boll i ett trångt läge är spanska fotbollsspelare mycket bättre än svenska spelare på. Varför? De har tränat på det sedan barnsben…

    SvaraRadera
  4. Mindre planer 3 5 och 7 manna längre tid. Problemet är inte bara en bristande teknik många tränare insåg redan för många år sedan att tekniken var en brist vara i Sverige och den har tränats upp för att bli bättre och det har den åxå blivit om ej i klass med de bästa i europa. Problemet är att den när den tränas i Sverige allt för ofta tränas isolerat dvs spelare 1 spelar spelare 2 osv. detta medför att spelarna inte får fatta så många beslut på träningarna lägg därtill förstora planer och konstellationer på träningar och match så leder det åxå till få bollkontakter och få beslut. Jag har varit på träningar genomförda av spanska tränare på en svensk träningsgrupp och när man såg spelarna trixa innan övningarna skulle börja tyckte nog många att de var mycket duktiga problemet var att övningarna inte bara ställde krav på issolerad teknik utan dessutom byggde på många snabba beslut och speluppfattning.Den spanska tränaren bröt övningen flera gånger och sa åt spelarna att använda huvudet i övningen (spelarna var så långsamma i skallen att övningarna såg ut som skit) men trixa och isolerad teknik kunde de.Själv är jag född på 70 talet och kan konstatera att vi spelade spontanfotboll på gårdarna nästan varje dag i små konstellationer med många beslut har pratat med många tränare som säger samma sak vi hade en sämre teknik men ofta bättre spel uppfattning. Lösningen i min värld är då att vi i sverige måste träna mer redan i unga år men träningen ska vara lust fylld och innehålla en liten del isolerad teknik följt av övningar med små konstellationer med många beslut och spel på små planer och få spelare på varje plan. Sedan ska vi tränare uppmana spelarna att våga mycket för att hela tiden prova sina kunskaper på träningar och match. Redan från start måste ett motivations klimat skapas där prestation går före resultat.Har besökt många fem manna matcher och tyvärr finns det nog inget land i världen där föräldrar och ledare står på sidan och skriker bort med bollen och berömer långa utsparkar för att få kortsiktiga resultat inte lär sig ungarna att lira fotboll och fatta många beslut med rensningar och lång bollar.

    SvaraRadera