torsdag 12 mars 2009

Champions League så här långt

Efter åttondelarna i Champions League står det nästan pinsamt klart att ett paradigmskifte har inträtt. Från tajt defensiv till frejdig offensiv, eller åtminstone en hälsosam balans mellan dessa två.
Förlorarna på denna förändring är de som tidigare sågs som de mest offensivskickliga lagen, de spanska och de italienska. Även om den italienska catenaccio-mentaliteten till viss del lever kvar så grundar sig även den på en förmåga att göra mål.
Egentligen är det bara Barcelona som kommer undan med hederna i behåll av de latinska lagen (Porto och Villarreal gick visserligen också vidare men de har väl ändå bara en framtid som strykgäng i kvartarna?).

Nej, världsherraväldet över klubbfotbollen tillhör i sanning England.
Man hade fyra lag vidare till åttondelarna, man har fyra lag vidare till kvartarna. Man slog ut lag som Roma, Inter, Real Madrid och Juventus. Lag som varje år nämns som möjliga vinnare i respektive Italien och Spanien.

Av de fyra lagen var det väl Arsenal som hängde lösast. En missad straff från Max Tonetto var det som tog dem vidare, inte något eget bländande anfallsspel. Det är sant som de säger att Arsenal spelar "ångest-fotboll", det går runt runt till det att ingen vet hur man ska ta sig ut.

Det säkraste avancemanget (av de engelska lagen) stod Liverpool för. På pappret kanske det osäkraste engelska laget att gå vidare. Men man lyfte sig ett snäpp och blåste sombreron av spanjorerna. Real Madrid har inte släppt in fyra mål sedan den sjunde december förra året och man har inte förlorat med fyra mål sedan jag vet inte när. Att det sedan blev 5-0 sammanlagt är ytterligare en nagel i ögat för Real-ledningen.

Det ALLRA säkraste avancemanget stod såklart Bayern München för. 12-1 på två matcher är också rekord för Champions League. Inget annat lag har lyckats göra så många mål på två matcher sedan Champions League blev Champions League 1992 och då ska man ha i åtanke att Bayern spelade runt på spelare i det andra mötet. Efter en hackig Bundesligasäsong verkar det nu som om tyskarna tar sig i kragen och satsar stenhårt på att bli bäst i Europa.

Lottningen till resten av turneringen sker som vanligt i schweiziska Nyon den 20 mars. Då får vi se om vi kan få fyra engelska lag i semifinal spelet.

/Per

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar