torsdag 5 mars 2009

När saker och ting går lite för långt

Inför hemmamatchen mot Wigan Athletic den 25 februari delade Middlesbrough FC:s matchvärdar ut ett brev till vissa fans på en viss sektion på Riverside Stadium.

Förspelet till detta något oortodoxa tillvägagångssätt till att kommunicera med sina fans var att under innevarande, minst sagt mediokra, säsong bestämde sig en klick av de mer hängivna fansen för att börja hejja ännu mer på sitt lag, Middlesbrough. Man skulle skrika högre, tuta längre, skråla starkare och stå upp mer, framför allt stå upp mer.
Ett fan är ett fan även i motgång, när skeppet sjunker är råttorna de första att lämna det, mer jubel är lika med mer framgång, spelarna kanske inte vet, eller hör, att vi stödjer dem fortfarande?; jag vet inte exakt hur resonemanget gick men jag kan absolut förstå deras slutsatser. Man ska som äkta hängiven supporter stå vid sitt lags sida, alltid, oavsett tabelläge. Kanske till och med lite extra i motgång.

Som bakgrund kan jag ju även nämna att det råder strikta säkerhetsbestämmelser på engelska arenor efter de stora problemen med huliganism man haft och de stora arenaolyckorna på 80-talet och ståplatssektioner får på grund av detta inte finnas.

Så vad stod det då i det där brevet, undertecknat Sue Watson, Saftey Offier, Riverside Stadium?
Jo, kvinnan ansvarig för säkerheten på Middlesbroughs hemmaarena tackar och bockar för fansen högljudda och passionerad stöd MEN påminner om att det faktiskt är FÖRBJUDET att stå upp en hel match.
Hon fortsätter med att hon förstår att det kan vara spännande när laget anfaller mot och skjuter på målet i den norra änden och att det då är på ren instinkt fanet ställer sig upp. Detta förstår hon alltså och detta har hon inget emot MEN när bollen är på andra halvan av plan ser hon helst att de sitter ner och håller käften (fast det säger hon ju så klart inte).
Tillsist tillägger hon att det naturligtvis är tillåtet av jubla så mycket som man bara kan när det blir mål.
Fast det finns ju ett litet problem med det. När fansen fick breven hade Middlesbrough inte gjort mål på hemmaplan sedan den 10 januari och man gjorde det inte heller i matchen mot Wigan som slutade mållös. Dessutom hade man inte vunnit på hemmaplan sedan den 29 oktober.

Dock så avslutade man ju februari med två raka hemmavinster och 4-0 i målskillnad. Om det beror på att fansen satt sig ner och stängt munnen eller på att de skitit i brevet förtäljer inte historien. Men jag tycker att det är bra konstigt att en fotbollsklubb går ut offentligt och uppmanar sina fans att hejja mindre på laget i dessa tider. Och speciellt i England som lever så på sin läktarkultur.

Men vad tror ni om att dela ut sådana brev på Söderstadion eller Råsunda? Då kanske debatten om fotbollsmördare och lagändringar skulle lugna ner sig. Eller?

Tror du mig inte? Läs brevet själv HÄR!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar